WDH Breda eo

2013

Sportgeneeskunde


Anne van Vegchel, nieuwe sportarts in het Amphia heeft o.a. de top vijf van sportblessures besproken aan de hand van verschillende casuïstiek (bv impingement in het heupgewricht ). Wat zijn belangrijke onderzoeken om te doen, wat voor een tests bestaan er die verder gaan dan onze standaard, hoe voer je ze goed uit en wat is het behandelvoorstel naar de patiënt toe? Welke tips en tricks bestaan er bij het voorschrijven en gebruik van een brace en wat is nu echt het slimste sportdieet? Bekijk hier de sheets van haar presentatie [1.396 KB] .

Gastro-Enterologie Diagnostiek


Bij de diagnostiek van gastro-enterologische aandoeningen is het laatste decennium veel vooruitgang geboekt. Zo heeft de ontwikkeling van de immunochemische occult bloedtest (iFOBT) het mogelijk gemaakt een bevolkingsonderzoek naar darmkanker te starten. Denk ook aan de ademtesten voor de diagnostiek van helicobacter en lactose-intolerantie. Inmiddels zijn de serologische testen voor de diagnostiek van coeliakie zo goed dat een belangrijk deel van de diagnostiek in de eerste lijn kan plaatsvinden. Feces calprotectine kan in de eerste lijn mogelijk worden ingezet om onderscheid te maken tussen ontstekingsziekten van de darm en functionele darmklachten.
Samen met de specialisten van SHL-Groep is een “gastro-enterologisch spreekuur” georgamiseerd.
De powerpointpresentatie van de gehele avond zijn via deze link te downloaden [7.180 KB] .

Reumatologie


De presentaties van de diverse sprekers (Petra Vos, Cathetijne Appels, Natasja Denissen, Bouchra Lechkar en Frank Slaats) zijn via de links hieronder te downloaden:

- 20130918-artritis-psoriatica.pdf [1.313 KB]
- 20130918-conventionele-dmards-en-mabjes.pdf [2.430 KB]
- 20130918-jicht.pdf [728 KB]
- 20130918-spondyloartritis-en-bechterew.pdf [1.672 KB]